aforizmi

PREDSTAVLJAMO KNJIGU AFORIZAMA MIRJANE ĐAPO "I VI STE TU" (2016.)


IZBOR AFORIZAMA:

Dođeš li u fazu da ti je sve svejedno,
nisi digao ruke od drugih, već od sebe.
*
Decu bi lakše izveli na pravi put,
da sami ne "hvatamo" krivine.
*
Dopustivo je da čoveku zaboraviš ime,
ali ne i dobro delo kojim te je zadužio.
*
Najteže je biti svoj
ako ti pamet svako svojata.
*
Uvek je bilo slepih vođa,
ali ove novije nemaju ni sluha.
*
Istorija nam se ponavlja
jer su je naše vođe, umesto da uče, – prepisivali.
*
Nije teško nacrtati nove mape sveta –
teško je odrediti granice besmisla.

Aforizme odabrao: DIB

OD POETIKE DO AFORIZMA



Postoji ono duhovno nebo do kojeg svi, imalo umni, žele da se vinu. Nekada nas tamo ponesu krila mašte, ponekad tuđa pisana reč u kojoj se prepoznamo, ali je jedino pravo ono koje vlastitim stvaralaštvom podignemo. Uspemo li da mu odredimo meru, da ima visinu koja nas ne plaši, osetićemo se kao da smo se popeli na najviši vrh, do tada neistražen.
Kada te ka njemu vodi poetika, svesno zatvororiš oči za sve što je prozaično i prepustiš se samo čistoj emociji. Ako si još zaljubljen, neće ti manjkati inspiracija, pa ćeš stvoriti, možda, i svoj mali intimni dnevnik. Postoji i ono drugo nebo koje se pred tobom stvori kada u pravom smislu otvoriš oči. To više nije svet iluzije, lepršav po meri romantika. Ima u njemu mesta i za emocije, ali ih sada filtriraš, doziraš po meri razuma. Kada napraviš balans ta dva neba – onog koje postavi tvoj emotivni svet i onog drugog koji te uvek, kao teg, vuče da se prizemljiš, napravio si, kao čovek od pera, okvire vlastitog literarnog istraživanja. Kažem okvire jer se svaki novonastali "rukopis" bori da napravi novu, neviđenu, formu i odredi sebi, tebi kao autoru, neko pristojno mesto na književnoj pozornici.
Krenula sam u svom opusu od poezije jer je emotivni deo bića u tom trenutku odneo prevagu. Na polovini puta razum se pobunio i postavio mi nove trase. Pokazao mi je da poezija ne može da ostane po strani za životne sadržaje možda i važnije od onih koji su tvoja intima. Tako je nastao ciklus pesama kojih se ni danas, kada imam mnogo knjiga iza sebe, ne stidim.
Ugao kojim trenutno sagledavam vredno u sveukupnom stvaralaštvu dosta se promenio. Da li zato što sam preko ozbiljnijih tema svojih dela i sama "odrasla", a time postala kritičnija i prema drugima i prema sebi, ili se vreme promenilo, pa servira i meni kao autoru mnogo ozbiljnije zadatke - ne znam. Svoje interesovanje okrenula sam ka kraćim formama, pre svega meditacijama. Nešto od meditacija, aktuelnošću i mnogo sažetijim iskazom poprimilo je formu aforizma. Aforizam je zarazna forma. Natera te da uđeš u srž poruke, da budeš uvek nov, aktuelan, duhovit, misaon.
Prva knjiga aforizama – "Talasanje po suvom" bila je neka vrsta eksperimenta u ovom žanru. Teme su se spontano nametale, dovodile me u dilemu – da li je to neko već kazao, na taj način? Sa aforizmom je uvek tako. Neko drugi pisao je na tu, ili sličnu temu. Znaš da ga nisi citirao, verovatno nikada ni pročitao nešto slično, ali te ipak muči pitanje autentičnosti vlastite misli. Bila sam sigurna da mi se, sa sledećom knjigom, "priča" neće ponoviti, ali se kod pisanja aforizama nikada od te "more" ne može pobeći.
Nova knjiga aforizama otvara vam se za čitanje. Verovatno će vas privući karikature, razgledaćete dizajn i po običaju tražiti ono što niste čuli i što vas može nasmejati. Ako aforizam ne nasmeje onog koji ga čita, jer se u njemu nije pronašao, ne znači da nije vredan pažnje. Moji aforizmi vas neće uvek nasmejati. Resko, oporo, retko izaziva smeh. Tu su da vas trgnu, da se zapitate grešite li u odnosu na vlastiti život, mirite li se, ili se morate usprotiviti. Često su to pozivi da se menjate.
Kao i u prethodnoj knjizi aforizama, odlučila sam se za cikluse. Biće u njima tema iz kulture, duhovnosti uopšte, više medutacja na različite teme, pričanje o muško ženskim odnosima, zadiranje u političke vode, bavljenje socijalnim pitanjima – temama koje su za sve pomalo bolne, a jedan broj dotiče se i bliže i dalje istorije.
Udarni aforizmi su oslikani, u pokušaju da se i karikaturom skrene pažnju na poruku koje nose. Ako vas slikom i porukom podstaknem da na neke stvari  gledate i iz drugog ugla, svoju "misiju" sam obavila. Da bi se bavili, uspešno, ovom pisanom formom, morate smoći hrabrosti da zapišete, javno, sve ono o čemu imate drugačiji sud i da ostanete dosledni sebi.
Da li sam u tome uspela ostavljam vama da prosudite.

                                                            Autor

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.