dogadjaji

VITOMIR TEOFILOVIĆ - NEKROLOG ILIJI MARKOVIĆU

Vitomir Teofilović
In memoriam 
ILIJA MARKOVIĆ
(1940 – 2016)

Резултат слика за ilija marković


          Ovih dana (9. septembra) preminuo je književnik Ilija Marković, korifej naše satire, pisac čitave biblioteke – više od trideset –humorističko-satiričnih knjiga. Malo je reći da je pola stoleća pisao, on je živeo satiru – nije bilo iole znatnog događaja, od lokalnog do globalnog, da ga Ilija nije odmah, čim se desio! – stavio pod lupu svog strogog ironičnog pogleda. Već naslovi njegovih knjiga upečatljivo svedoče o toj moralnoj strogosti i parodijskoj inventivnosti, humorističkoj maštovitosti bez premca: Vetrokazi – putokazi; Ilijada; Srča; Prva Jugoslavija, druga Jugoslavija, treća Jugoslavija – prodato; Zar i ti, sine Edipe; Potvrda iz katastra: vaše zemlje nema; Hvala što ne pušite, ne pijete, ne jedete; Zemlja u rupi; Vođa je bio, vođa bije, vođa će biti...
         Marković je u toku svog plodnog stvaralačkog života pisao tekstove raznih žanrova. No, već od početka bavljenja pisanjem glavni žanr mu je bio aforizam, a tokom poslednje dve decenije i priče i romani su mu  spadali u aforizam! U njegovoj  poetici i stilistici svi žanrovi su u duhu i obliku aforizma – bilo da su sažeti u jednu rečenicu, kao klasični aforizmi, bilo da kao specifični nizovi grade priče, eseje, drame, romane... To poetičko načelo strasno je i načelno i svojim delima potvrđivao.  Njegova knjiga Aforizam je alfa i omega srpske satire (o aforizmu aforizmi)  je u isti mah i bravurozna esejistička oda aforizmu kao univerzalnom književnom obrascu i vatromet duhovitih aforizama o aforizmima; demonstracija univerzalnosti aforizama njihovim govorom iznutra, njihovom višeslojnošću značenja iako su patuljci među džinovima!  Ilijina knjiga Pljačka im materina je zbirka od 103 priče(!) – to su refleksivne naracije sazdane takođe samo od aforizama. Na isti način je sazdan i roman(!) Zavedi, pa vladaj! 
         Bilo je u Markovićevoj spisateljskoj biografiji i gorkih trenutaka, cenzure i progona od vlasti, ali on sam nije voleo da se to i pominje, smatrajući da je trnje nezaobilazno na životnoj putanji svakog pravog satiričara. Za sebe je smatrao da je dete i sreće i nesreće – sreće što je kao satiričar cenjen i u stručnoj javnosti i kod čitalaca. A nesrećan što ga je država obasipala tolikom građom da, iako je bio neumoran kritičar naše nevesele svakodnevice, nije stizao da obradi sve teme i dileme.
           Ilijini aforizmi su prevedeni na dvadesetak jezika i uvršteni u antologije širom sveta.  

Mali izbor iz velikog opusa

Nije bilo daleko od pameti. Zato nam se i obilo o glavu.
Čim se oslobode jarma, Srbi legnu na rudu.
Dok se ne montira materijal, gledaćete zvaničnu verziju događaja.
Pred zakonom su svi jednaki, ali nije zakon pred svima.
Napustili smo teoriju zavere. Više držimo do prakse.
Pravi demagog citira narod. 
U njegovim uspesima je i deo naše krivice.
Ozvučenje je dobro. Čuje se samo aplauz.
Biti toliko u pravu – nije pristojno.
Slava udara u glavu. Zna gde je otpor najmanji.
Loš, lošiji, najbolji.
Ako izaberemo najbolje, ko će da radi?
Naoružani znanjem pucaju u prazno.
Ko veruje svojim očima, sklon je i drugim porocima.
Zanose ulevo, a odnose na sve strane!
Srbi na hranu ne daju ni pet para. Nemaju!
Ustajte ovde!
Grafiti su poslednji zid odbrane.
Svi su bili na mojoj strani. Zato se čamac i prevrnuo.
Manja forma od aforizma je – jezik za zube.
Gde je tanko, tu se ki...

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.