aforizmi

НОВА КЊИГА САТИРИЧНИХ ПРИЧА АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА

НОВА КЊИГА САТИРИЧНИХ ПРИЧА  
АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА

Насловна страна: Никола Драгаш


Београд, 16. октобар - „Друге приче“ – назив је нове књиге сатиричних прича Александра Чотрића, коју је објавила издавачка кућа „Српска реч“ из Београда. У књизи се налази 90 прича насталих у минулих пет година, колико је протекло од изласка „Причињавања“ - претходне Чотрићеве збирке приче.

„У Чотрићевим причама мешају се хумора и сатира, јер једно без другог не иде. Упознавши Србију с обе њене стране, и врха и базе, постао је пожељни арбитар да је и опише.  Од наших нарави до преломних политичких догађаја Чотрић користи исти метод: проницљивост, благи сарказам, духовите опаске, критику и – и власти и опозиције и појединца“,  истиче у рецензији књиге Драгутин Минић Карло, уредник „Сатирикона“ у „Политици“.

Други рецензент Бојан Љубеновић, уредник рубрике „Хумор“ у „Новостима“ записао је да је „велика вероватноћа да се у књизи и не налазе приче већ транскрипти наших разговора вођених у влади, скупштини, на радним местима или у кругу породице“. „Исувише нас је Чотрић добро описао да би све ово било само производ његове маште. Наше реченице јесте ставио у уста неким другим, анонимним људима, али никога није преварио, читалац ће нас лако препознати“.

Избор прича за књигу сачинио је познати аутор овог жанра Слободан Симић, а аутор насловне стране је Никола Драгаш.

„Друге приче“ најпре ће бити представљене на међународном сајму књига у Франкфурту и „Сусретима писаца дијаспоре“ у овом граду, а затим и на сајмовима у Београду, Истанбулу и Темишвару.

Приче у новој, четвртој по реду књизи Чотрићевих сатира, објављиване су у „Политици“, „Новостима“, „Етни“, „Остену“ (Македонија), „Српским недељним новинама“ и „Марошвидеку“ (Мађарска), „Жикишону“, „Стршелу“ (Бугарска), „Разбибризи“,  „Радостови“, „Критици литерацкој“ и „Аканту“ (Пољска) и другим новинама и часописима у земљи и иностранству.

Књиге сатиричних прича Александра Чотрића објављене су у Пољској (Црна књига, у преводу Олге Лалић Кровицке), Мађарској (Љуте приче, у преводу Светислава Недучића), Македонији (Причињавање, у преводу Гордане Јовић Стојковске) и Бугарској (Часна посланичка, у преводу Божидара Велчева).

Наш сатиричар добитник је 2012. године једног од најзначајнијих светских признања за сатиричне приче – међународне награде „Алеко Константинов“, која се додељује у бугарском граду Свиштову, а чији су лауреати својевремено били и нобеловац Хајнрих Бел, те познати писци Вилијам Саројан и Ефраим Кишон.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.