dogadjaji

ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ "IN VINICA VERITAS"



Отврањем изложбе карикатуре поводом педесет године рада барда македонске карикатуре Јордана Поп Илиева, у Виници је започео фестивал хумора и сатире In Vinica veritas. У препуном фоаеје дома културе „Тошо Арсов“ Виница, о богатом  стваралачком опусу Јордана Поп Илиева говорили су сатиричар Миле Ѓорѓијоски и карикатуриста Миро Георгијевски. Тадиционално фестивал је отворен пригодним речима градоначалника Винице Емила Дончевског, нако чега је следио инспиративни наступ „Трио Џентелмен“.  Данас, 04.10.2016 фестивал се наставља промоцијом књиге „Македонска афористична ризница“  у којој је објављено преко две хиљаде афоризама из богатог стваралчког опуса познатих и признатих македонских сатиричара Софета Штрејоског, Љупчо Силјановског, Васила Толевског, Ванча Полазаревског, Витомира Долинског и приређивача ове врло значајне књиге за македонске афористике Милета Ђорђијовског. 

Након „У сатири је истина“ и „Балканска Трансверзала“, ово је трећа заредом књига у издање Дома културе „Тошо Арсов“ Виница у едицији „Балканска сатира“. Одлучено је да се у оквиру фестивала отвори и библиотека „Кутак за сатирични тренутак“ у којој ће својим стваралаштвом бити заступљени писци сатире са Балкана. Симболичним донирањем, неколико примерака алманаха илустрованих афоризама „Бућење петла“, који су приредили сатиричар Миле Ѓорѓијоски и карикатуриста Миро Георгијевски биће означен и почетак рада ове библиотеке. Сви сатиричари који желе да буду застпупљени у овој по много чему специфичну библиотеку могу своје књиге да пошаљу на адресу Дома културе „Тошо Арсов“ Виница.

                Награде за карикатуре на овогодишњем конкурсу освојили су Клаус Пинтер, Аустрија прву награду,Петар Јанков, Македонија друга награда и Тошо Борковић, Србија трећа награда. Специјалну награду за карикатуру освојио је и Горан Ћеличанин из Србије.


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.