dogadjaji

ODRŽAN XIV “SATIRA FEST”

ODRŽAN XIV “SATIRA FEST”


U organizaciji Beogradskog aforističarskog kru­ga, u Beogradu je 12. oktobra održan XIV Međunarodni festival humora i satire "Satira fest 2016", koji je bio posvećen stotoj godišnjici od smrti književnika Petra Kočića (1877-1916), a pod sloganom "Ideš li, rode".

Na konkurs BAK-a  za najbolji aforizam, satiričnu priču i pesmu prijavilo se 195 autora iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, Švajcarske, Rumunije, Slovačke i drugih država. Po oceni žirija BAK-a, nagradu "Rastko Zakić" dobio je autor najbolje pesme Vladislav Vlahović iz Podgorice, a autor prvoplasirane  je priče Dragutin Minić Karlo iz Beograda.

Nagradu "Vuk Gligorijević" za najbolju seriju aforizama dobio je Momčilo Mihajlović, a najuspešniji iz te serije bio je aforizam:

- Pošto su vam ove cipele?
- 12.990 dinara.
- Dajte mi sto grama.

Novoustanovljena nagrada za "Satiričnu hrabrost" pripala je Zoranu Kesiću, popularnom TV voditelju i autoru emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“.

Priznanja za ukupan doprinos srpskoj satiri, dodeljeno je doajenu srpskog glumišta Vlasti Velisavljeviću iz Beograda i književniku i profesoru Medicinskog fakulteta u Banjaluci dr Slobodanu Jankoviću.

Priznanje „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu dodeljeno je književnicima Sergeju Sidorovu, predsedniku Moskovskog kluba aforistike i Ljubiši Simiću, predsedniku Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta.

Festival je počeo polaganjem cveća na bistu satiričara Radoja Domanovića (1873-1908) na Kalemegdanu, a manifestacija se nastavila u prepunoj sali Zadužbine Ilije Kolarca gde je održano završno veče.

Goste i učesnice najpre je pozdravio predsednik BAK-a Slobodan Simić. U ime Udruženja književnika Srbije prisutnima se obratio Miljurko Vukadinović. Zvanični program je otvorio Duško M. Petrović, uvodnim govorom o Petru Kočiću, potom je Aleksandar Čotrić pročitao aforizme autora koji su nas tokom 2016. Godine fizički napustili, ali su i dalje sa nama: Milana Beštića, Radeta Jovanovića, Ranka Guzine i Ilije Markovića.

A onda je krenuo performans! U izuzetnoj atmosferi smenjivali su se autori i nagrađeni, aplauzi i smeh do suza, a sve to pod briljatnom dirigentskom palicom moderatora i voditelja Miodraga Stošića!  

Selektorka ovogodišnjeg “Satira festa” bila je Vesna Denčić, književnica i glavna urednica satiričnika “Etna”.

Priloge o “Satira festu” objavili  su Fonet, Tanjug, RTS, Studio B, te dnevni listovi “Danas” i “Politika”.

UČESNICI SATIRA FESTA 2016

Švajcarska: Daliborka Šišmanković Kepčija     

Makedonija: Mile Gorgijoski i Vitomir Dolinski

Crna Gora:  Dejan Tofčević i Vladislav Vlahović

Bosna i Hercegovina: Ekrem Macić i Stanislav Tomić

Srbija:
Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, Bora Ilić, Bratislav Kostadinov (Kruševac), Deana Sailović (Sremski Karlovci), Dejan Milojević, Dušan Puača, Đorđe Otašević, Igor Braca Damnjanović DIB, Igor Krišan, Karlo Minić, Milan R. Simić (Velika Plana), Milen Milivojević (Bor), Milivoje Jozić, Milivoje Radovanović (Svilajnac), Miodrag Stošić, Mitar Đerić, Momčilo Mihajlović, Nenad Ćorilić (Loznica),Rade Đergović (Šabac), Savo Martinović, Slobodan Simić, Srba Pavlović, Vesna Denčić, Vita Teofilović, Vladimir Dramićanin, Zoran T. Popović (Pančevo) i Željko Marković (Čačak).

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.