Aleksandar Blatnik

PREMINUO KARIKATURISTA ALEKSANDAR BLATNIK

                                                         Aleksandar Blatnik (1944-2016)

Резултат слика за aleksandar blatnik



Aleksandar Blatnik (Zaječar, 1. oktobar 1944) srpski je arhitekta, karikaturista, slikar grafičar, dizajner i pisac koji živi i radi u Nišu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS, sa zvanjem „istaknuti umetnik“. Nosilac je ULUPUDS-ove nagrade za životno delo.

Blatnik je jedan od poznatijih karikaturista Srbije, koji je ne samo kao karikaturista već i slikar, grafičar i dizajner imao preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko 30 samostalnih izložbi u galarijama u Srbiji i svetu. Crtao je karikature za štampane medije u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća. Nosilac je preko 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo.

Zahvaljujući bogatom opusu, a naročito delima sa temama iz svakodnevnog života, ali i onim sa dnevnopolitičkom tematikom...Blatnik je uticao na likovno stvaralaštvo i obrazovanje mnogih karikaturista u Srbiji, stoji u obrazloženju ULUPUDS-ove nagrade za životno delo.

Aleksandar Blatnik rođen je u Zaječaru, ali je svoj životni put vrlo brzo nakon školovanja vezao za Niš u kome se trajno nastanio i u kome živi i stvara dugi niz godina.

Po profesiji inženjer je arhitekture, i u ovoj profesiji stalno je uče­stvovao u re­sta­u­ra­ci­ji cr­ka­va i isto­rij­skih spo­men­i­ka dok je radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, a karikatura i slikarstvo su njegova velika ljubav i strast, koja ga već četrdeste godina, sve više i više, uspešno okupira (1973—2013).

Prvu karikaturu Aleksandar Blatnik je nacrtao kao vojnik u vreme odsluženja vojnog roka u Pančevu 1971, a nastavio je svoj rad kao karikaturista, tako da je danas jedno od poznatijih imena među srpskim karikaturistima 

Pisac ili umetnik koji oslikava knjige?
Pored karikature i slikanja ulja na platnu, Blatnih se zadnjih desetak godina bavi pisanjem knjiga, u kojima kao i na njegovim slikama dominiraju klovnovi. Za svoje slikarstvo Blatnik kaže,

U slikarstvu sam želeo da budem različit od drugih i da svaka moja slika ima neku priču. Mi živimo u jednoj zemlji koja je crno-bela. Ja posetiocima na izložbi koloritom razbijam tu crno-belu stvarnost.
A za svoje stvaranje knjiga Blatnik kaže: da on ne piše knjige već samo preslikava život, kako bi od zaborava sačuvao znamenite ličnosti Zaječara, Knjaževcać Niša', On u ovim likovima vide znamenitene likove, ili prave ljude (kako ih on naziva), iz životag jednog rada, koji su za razliku od urbanizma i infrastrukture, činili njegovu dušu, bez koje gradovi ne mogu da opstanu.

Druga decenija 21. veka
Serija Blatnikovih slika, pretežno portreta, nastalih u drugoj decenije 20.veka, rađena je u jarkim bojama sa naglašenim crnim konturama, i predstavljaju likovna dela na kojima nam umetnik dočarava snažan, unutrašnji emotivni doživalj njegovih prijatelja, sugrađana i poznatih ličnosti, koji su obeležili jedno vreme.

Blatnik sa neverovtnom lakoćom prodire u karakter portrtisane ličnosti, i veoma vešto kao dobar poznavalac ljudskih duša, znalački naglašava sitne ljudske mane ili slabosti, i vrlo vešto, dodaje portretisanim ličnostima, samo njemu svojstvenu dozu vrcavog humora ili satire.

Blatnikov smisao za humor čas je vedar i domišljat, a čas lucidan i provokativan, i sasvim sigurno ne ostavlja posmatrača njegovih slika ravnodušnim
Aleksandar Blatnik na slikama iz ove njegove faze pokazuju da u njegovom slikarskom opusu, kao i kod velikih slikara kao što su Lotrek, Pikaso, Dali, Modiljani i Frida Kalo ima dosta karikaturalnog.

Izložba „Približiti oku pilota“
Tokom Nato bombardovanja Jugoslavije, Blatnik je u znak protesta protiv bombardovanja Niša, na krovu hotela Ambasador u Nišu, organizovao izložbu karikatura pod otvorenim nebom na temu NATO bombardovanja.

Izlaganjem slika sa antiratnom tematikom na krovu zgrade, Blatnik je ovu izložbu hteo da na simboličan način, „približi oku pilota“, koji su tih dana neprestano nadletali i bombardovali Niš, svoje poruke iskazane u karikaturama i ukaže im na besciljnost i nehumanost bombardovanja nedužnih građana.

Karikature sa ove izložbe Blatnik je posle bombardovanja objavio u svojoj publikaciji „NETO NATO“ - (NATO, DON'T DO IT) u kojoj je naveo razloge njihovog nastanka, poteškoće i način izlaganja.


Nagrade

Aleksandar Blatnik je dobitnik je preko 80 nagrada u zemlji i svetu, od kojih su najznačajnije:

Godišnja nagrada za karikaturu „Pjer“, četiri puta; 1993. (druga nagrada), 2000. (treća nagrada) 2003. (treća nagrada), 2005. (druga nagrada).
Godišnja nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, četiri puta
„Nagrada za životno delo Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije“ Blatniku je uručena 2011. na svečanoj sednici udruženja ULUPUDS-a održanoj na Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu.
Prva nagrada na Međunarodnom festivalu karikature u Vinici-Makedonija, 2012, na temu „U Vinu je istina“.
Godišnja nagrada za 2013. godinu „Zlatni Pjer“, na 46. konkursu za najbolju novinsku karikaturu „Pjer“, koji tradicionalno organizuju „Večernje novosti“ dodeljena je Aleksanru Blatniku (po peti put) za najduhovitiju, najbritkiju, najuspešniju karikaturu „Bez reči“.
Bronzana plaketa na XVII internaciom salonu aniratne karikature „Kragujevac 2013.“
Prva nagrada na 2. međunarodnom „Strit art festivalu“ u Kraljevu (2014), koji neguje alternativnu umetnost. Nagrada je Blatniku dodeljena u klasi karikatura ili strip, za karikaturu „Titanik“, na temu „Čekajući ledeno doba“. 
Nagrada „Klasovo majstorsko pero“ za 2015, Blatniku je dodeljena na 23. međunarodnom Festivalu humora i satire „ Zlatna kaciga“, koji se tradicionalno održava u Kruševcu. Odluku o dodeli ovog priznanja doneli su dosadašnji dobitnici, i član porodice Klas.
Specijalna nagrada za 2015. godinu, na 46. Svetskoj galeriji karikatura održanoj u Skoplju, BJR Makedonija.

Specijalna nagrada žirija za 2015. godinu, na konkursu karikature na temu vina, u okviru manifestacije „Vinski bal“, koja se tradicionalno održava u Vlasotincu.

Publikacije

Aleksandar Blatnik je objavio trinaest publikacija sopstvenih karikatura: 



• Blatnik na promociji jedne od publikacija
• Idejno rešenje naslovne strane Monografije
„Kraljevica“ četrdeset priča iz života autora koje su vezane za Zaječar, (2005')
„Azbuka (ne) čistoće“ (2003) Ovu knjigu Aleksandar Blatnik je uredio zajedno sa niškim književnikom Timošenkom Milosavljevićem, (2003)
„Knjiga u srcu pamet u glavi“
„Blatnik about Blatnik“
„Cartoons Blatnik“ (2005)
„Belle amie TV bre“
„Belle amie c'est la vie“
„Neto Nato“
„Gooooolala“
„Tetrapack for mad cows“
„Dove of peace“
„Balcancan“
„Monografija“
„Azbuka reciklaže“ (2015) Ovu knjigu Aleksandar Blatnik je uredio zajedno sa niškim književnikom Timošenkom Milosavljevićem Izdavač JKP „Mediana“ Niš, 2015.
I jednu knjigu eseja:

„Misli o fudbalu“, (2014) Ovu knjigu Aleksandar Blatnik je uredio zajedno sa poznatim sportskim novinar Vladimirom Stankovićem

Biografija preuzeta sa LINKA!

Резултат слика за aleksandar blatnik
Резултат слика за aleksandar blatnik

Резултат слика за aleksandar blatnik

Резултат слика за aleksandar blatnik

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.