Aleksandar Čotrić

„TEŠKE MISLI“ - NOVA KNJIGA SATIRIČNIH AFORIZAMA ALEKSANDRA ČOTRIĆA

„TEŠKE MISLI“ - NOVA KNjIGA
SATIRIČNIH AFORIZAMA ALEKSANDRA ČOTRIĆA
 

Beograd, 8. oktobar - Izdavačka kuća „Srpska reč“ objavila je novu knjigu aforizama Aleksandra Čotrića - „Teške misli“.

Knjiga sadrži više od hiljadu satiričnih aforizama o religiji, ekonomiji, međunarodnim odnosima, izborima, političkim strankama sudstvu, vlasti, Kosovu, medijima, kulturi i drugim temama.

„Neki od najboljih srpskih aforizama pripadaju peru jednog od najistaknutijih autora Aleksandru Čotriću“, ističe u predgovoru književnik i antologičar Vladimir Šojher iz Rusije, koji dodaje da „s velikim zadovoljstvom čita i prevodi sjajne aforizme ovog autora koji izvrsno ume u nekoliko reči da razjasni osnovne protivrečnosti našega vremena“.

Profesor univerziteta i prevodilac Gančo Savov iz Bugarske navodi da mu se „ponekad čini da Čotrićev aforizam daje teme za eseje i filozofska razmišljanja“ i da ga to, zapravo, „čini posebnim i razlikuje od drugih srpskih satiričnih stvaralaca“.

„Teške misli“ su sedma Čotrićeva knjiga satiričnih aforizama koja se pojavljuje četiri godine posle prethodne nazvane „Pomeranje pameti“. Aleksandar Čotrić je prvu knjigu društveno angažovanih aforizama „Daćemo mi vama demokratiju“ objavio 1993. godine.

Za svoje satirično stvaralaštvo dobio je najznačajnije nagrade i priznanja  u Srbiji - „Radoje Domanović“, „Vladimir Bulatović Vib“, „Jovan Hadži-Kostić“, Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga, „Stevan Sremac“, „Đorđe Fišer“, „Velemajstor satire“... Laureat je i priznanja u Bugarskoj, Italiji, BiH, Rumuniji, Libanu, Crnoj Gori i Makedoniji.

Aforizmi i priče Aleksandra Čotrića prevođeni su na engleski, ruski, nemački, francuski, španski, italijanski, arapski, turski, slovački, poljski, rumunski, mađarski, jermenski, baksijski i dvadesetak drugih jezika.

UDRUŽENjE KNjIŽEVNIKA SRBIJA
Sekcija satiričara

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.