humor

ZASTAVE - MIĆA M. TUMARIĆ



ZASTAVE

Резултат слика за bela zastava

            Na početku je to  bio  tanak govor. Pre govorčić. Pomalo usiljen. Nesiguran. Čak plašljiv. Održan u zadimljenoj sali gradske kafane, gde se čuo   tek poneki   uzvik odobravanja i  stidljivo-bojažljivi aplauz. Pored smušenog govornika stajala je čaša vode i jedna poluzgužvana zastava. 
 Sledeći put bilo je nekoliko polunadahnutih besednika.  Osrednjih govora. Podosta ispeglanih zastava. Mnogo poklika i gromoglasnih aplauza. Sve to je obilato zalivano pivom.
            Kako je vreme zla i nemaštine raslo, tako su  rasli i vlasnici  sada već zapaljivih  govora. Kao i broj usredsređenih slušalaca. Gotovo hipnotisanih. Retorikom.  Bilo je, naravno, na stotine zastava. Stranačkih i državnih.  Na ogromnom  stadionu,  dupke punom, smenjivali  se frenetični aplauzi i vrištanje kao znak odobravanja. Od strane raspamećene rulje.  
Nekoliko meseci  kasnije govornici su bili na najvećem gradskom trgu. Na mitingu.  Intonirana je himna.  Pevalo se i marširalo, dok su zastave  lepršale na povetarcu. Slavila se pobeda. Unapred. Veličali govornici. Zadivljujuće i zastrašujuće. U isto vreme.
            Onda je, što je i bio cilj govornika,  došao rat. Sa milionima zastava. Trubama. Jurišima. Rojevima ubistvenih kuršuma.  Granatama i raketama.
            Ratni dani  počinjali su počasnim plotunima. Poginulima u čast. Poslednji pozdrav ratnicima, dojučerašnjim slušaocima govornika opasnih namera. Streljački stroj uparađen i smrtno ozbiljan. Kraj njega  zastave.     
Smeh se čuje jedino u prestonom gradu. U kući vođe, gde šampanjac teče potocima. Za poltrone i ulizice. Pijane od alkohola,  od neograničene ratnohuškačke vlasti.
Zastave, musave od krvi i blata,   polako su nestajale.  Zamenila ih   ona bela, sa crvenim krstom. Ispred poljskih bolnica punih bola i smrti. 
            Na ratištu, tek ponegde, lenjo se  njihala izbledela i iscepana zastava.  Zato su  crni barjaci nicali  na hiljadama ožalošćenih domova,  mada još nisu izbledeli oni iz prethodnog rata. 
            Jednog dana,  bez najave, voljom gorljivih govornika i ljubitelja ratnih igara, na frontu je osvanula - bela zastava. Vojnopolitičke vrhuške, zadrigle od  hrane i pića, sele su za zeleni sto.  Da dogovore mir.  Do sledećeg podizanja zastava.
            Mića M. Tumarić


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.