humor

"ЈА ИТАР ПЕЈО", БИТОЉ

ЈА ИТАР ПЕЈО


На радост поклоника хумора, сатире и карикатуре јуче 14.02.2017 године Институт за културу при Међународном  славјанском универзитету “Гаврло Романoвич Державин“  Свети Николе у сали свог универзитета у Битољu је објавио почетак новог Интернационалног фестивала за хумор, сатиру и карикатуру „ЈА ИТАР ПЕЈО“. На почетку пригодну беседу о фестивалу имао је професор доктор Јордан Ђорчев, власник универзитета, али и познати и признати македонски карикатуриста.
             Од идеје за овај фестивал па до њене реализације говорио је директор Института за културу при универзитету, професор доктор Христо Петровски, писац и члан Удружење књижевника Македоније, док је пригодну беседу о познатом и омиљеном итроману Итар Пеји имао познати македонски књижевик професор доктор Васил Тоциновски.
            Кратак осврт о историји хумора и сатире у свету имао је познати македонски књижевник и колумниста директор театра у Штипу магистар Трајче Кацаров.
            Легенда македонског новинарства Иван Бојаџиски говорио је о историји хумора и сатире у Источној Македонији.
            Сатиричар Миле Ѓорѓијоски направио је мали књижевни портрет за једног од најзначајнијих македонских сатиричара Софета Штерјоског.
            У оквиру ове свечености отворена је изложба Педесет година са карикатурама македонског карикатуристе Јордана Поп Илиева о коме је говорио проофесор доктор Јордан Ђорчев, а поклоницима карикатуре обратио се и слављеник Јордан Поп Илијев.

            Затим је магистар Jасмина Пресилска званично објавила да Интернационални фестивал „ЈА ИТАР ПЕЈО“ расписује први међународни конкурс за карикатуру, хумореску и афоризам.



Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.