BAK

ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА БЕОГРАДСКОГ АФОРИСТИЧАРСКОГ КРУГА

ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА
БЕОГРАДСКОГ АФОРИСТИЧАРСКОГ КРУГА
 

На Деветој годишњој редовној скупштини Београдског афористичарског круга, одржаној 20. марта 2017. године, у Београду у просторијама Удружења књижевника Србије, у чланство су примљени:

1.      Владислав Влаховић, Подгорица, Црна Гора;
2.      Радомир Путниковић, Лондон, Велика Британија;
3.      Живко Вујић, Бањалука, Републике Српска (БиХ);
4.      Милан Р. Симић, Велика Плана, Србија;
5.      Горан Радосављевић, Београд, Србија;
6.      Марјан Ангеловски, Скопље, Македонија;
7.      Марко Миљковић, Крагујевац, Србија;
8.      Предраг Ђаконовић, Панчево, Србија;
9.      Небојша Иваштанин, Градишка, Република Српска (БиХ);
10.  Ђорђе Латиновић, Градишка, Република Српска (БиХ);
11.  Јандре Дрмић, Загреб, Хрватска;
12.  Деана Саиловић, Сремски Карловци, Србија;
13.  Екрем Мацић, Коњиц, Федерација БиХ (БиХ);
14.  Жељко Марковић, Чачак, Србија;
15.  Томислав Дрвар, Сомбор, Србија;
16.  Боривоје Илић, Београд, Србија;
17.  Павица Вељовић, Сурчин, Србија;
18.  Оливер Јанковић, Београд, Србија и
19. Игор Кришан, Зрењанин, Србија

 Почасни члан Београдског афористичарског круга постао је књижевник Миљурко Вукадиновић, уредник Трибинског програма Удружења књижевника Србије.
На Скупштини БАК, којом је председавао Витомир Теофиловић одлучено је да се за председника Надзорног одбора изабере Саво Мартиновић, за заменика секретара Дејан Димитријевић Мита, а за менаџера за програме Владимир Драмићанин.
Скупштина БАК-а почела је минутом ћутања у знак сећања на тројицу чланова који су преминули између две Скупштине: Милана Бештића, Рада Јовановића и Ранка Гузину. Почаст је одата и преминулим афористичарима Илији Марковићу и Жарку Анђелковићу.
Председник Београдског афористичарског круга Слободан Симић поднео је извештај о раду између две изборне скупштине и финансијски извештај за 2016. годину.  Симић је истакао да је БАК у целој протеклој години није добио ни динар дотација, иако је конкурисао код министарстава, али да је, упркос томе, веома успешно организовао Фестивал сатиричне приче у Студентском културном центру, у априлу; Сатира-фест на Коларцу у октобру и Сатирикон, такође, на Коларцу у децембру. Председник БАК-а је изразио задовољство што су све три манифестације биле изузетно добро посећене, да охрабрује повратак младе публике и да су организатори добро селектовали учеснике који су квалитетом својих наступа потврдили висок уметнички ниво и репутацију.
„Сматрам да је прошлогодишњи Сатира фест био један од најбољих, најсадржајнијих, најразноврснијих и најинтересантнијих“, рекао је председник БАК-а и додао да је интересовање било такво да је више од стотину посетилаца враћено с улаза Коларца због малог капацитета сале.
Симић је у свом извештају изразио задовољство и што су чланови БАК-а добили скоро све најважније награде за хумор и сатиру на фестивалима и конкурсима у Србији и региону, као и у Италији.  Први човек БАК-а је навео на којим су манифестацијама, промоцијама, књижевним вечерима и фестивалима учествовали чланови БАК, поменувши и њихове књиге, зборнике, антологије, преводе на стране језике, сарадњу с медијима и сродним организацијама и удружењима у Србији и иностранству.
Заменик председника БАК-а Александар Чотрић говорио је о активностима чланова БАК-а на међународном плану и набројао је успешна гостовања у Швајцарској, Немачкој, Мађарској, Румунији, Русији, Италији, БиХ, Македонији и Црној Гори.
Слободан Симић представио је и план рада у 2017. години према којем ће удружење поново организовати традиционалне фестивале, те је изразио наду да ће овога пута бити више разумевања код комисија министарстава које одлучују о финансијској подршци квалитетним културним пројектима и програмима.
После радног дела Скупштине организована је свечаност на којој је награда „Раде Јовановић“ за најбољу књигу афоризама на српском језику у 2016. години из руку Слободана Симића уручена Александру Баљку за књигу „Зидови на хоризонту“ (Архипелаг) и Александру Чотрићу за збирку „Тешке мисли“ (Српска реч). Председник жирија Драгутин Минић Карло прецизирао је да је на конкурс приспело 49 књига и да је жири у којем су били и Саво Мартиновић и Дејан Милојевић, одлуку донео једногласно.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.