Aleksandar Čotrić

„НАСМЕЈАНА КЊИГА“ - НОВА ЗБИРКА АФОРИЗАМА ЗА ДЕЦУ АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА

„НАСМЕЈАНА КЊИГА“ - НОВА ЗБИРКА
АФОРИЗАМА ЗА ДЕЦУ 
АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА


Београд, 23. јул - Под насловом „Насмејана књига“, издавачка кућа „Витез“ из Београда објавила је књигу изабраних афоризама за децу Александра Чотрића у којој се налази око пет стотина кратких, хуморних мисли намењених најмлађима. „Насмејана књига“ садржи пробране афоризме из збирки објављених у протеклих седам година - „Својеглава књига“, „Дечја посла“, „О љубави с љубављу“ и „Књига против брига“.

Књижевник Љубомир Ћорилић у предговору књизи примећује да су Чотрићеви афоризми „више него занимљиви“, а осим „што су духовити, они су и комплексна слика немира детињства, емоционалних стања детета и размишљања везаних за људе, појаве и догађаје у најближем окружењу“.

Ћорилић, који је и приредио књигу, напомиње да „деца воле Чотрићеве афоризме“ и да овај аутор „кад се појави у Сава-центру на фестивалу писаца за децу 'Витезово пролеће', доживљава овације“. Питајући се због чега је тако, Ћорилић настоји да проникне у психу малишана, наводећи да „деца воле Чотрићеве афоризме, пре свега, због љубави коју сеју и дечјих мудрости, али и због благотворних критика које писац упућује деци, тати и мами, баби и деди, стричевима, стринама, теткама течама, учитељима, школи, свима који , истовремено, помажу и ометају децу да се брже извлаче из ногавица и рукава“.

„Александар Саша Чотрић пише са оним радовићевским поштовањем деце, указујући им пуно поверење и дајући им пуно право у свему“, написао је рецензент књиге, наш познати књижевник Милован Витезовић.

Чотрићеви афоризми пре три године уврштени су у читанке за трећи и четврти разред основне школе, и то је јединствен случај да се најкраћа књижевна форма учи у српском школству. Александар Чотрић је за стваралаштво за најмлађе добио награду ученика београдских школа „Доситејево перо“, признање часописа „Витез“ за „изузезетан и драгоцен допринос улепшавању света детета“ и награду Удружења књижевника Србије „Михаило Ћуповић“ за „укупан допринос књижевности за децу“.


ИЗДАВАЧКА КУЋА „ВИТЕЗ“
Директор и уредник
Недељко Попадић

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.