dogadjaji

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА "МАЛА ПАПРИКА"


Установљена награда  за допринос баштини афористичке мисли
МАЛА ПАПРИКА
Милорад Шојић,
постхумно проглашен за првог добитника



Поводом дана хумора и Светског дана дечије књиге, Друштво афористичара Пожеге, организовало је (2. априла) у Пожеги меморијално вече хумора и сатире под називом „Ко јуче да је било“, посвећено свом трагично настрадалом члану, књижевнику Милораду Шојићу (1930 – 2017).
            У програму су учествовали  афористичари Нешко М. Илић,  Мирослав Мишо Марковић, Зоран Недељковић Жиравац, Гојко Пекић и Милијан Деспотовић.

Милорад Шојић је рођен у Расној, код Пожеге 1930. године. Завршио је учитељску школу и после сјеничких села Баре и Сугубине дошао је за учитеља у ужичко село Злакусу 1956. и ту остао до пензионисања.
Ерски хумор, а кроз њега и село Злакусу, прославио је у бившој Југославији. Једна је од покретача, у тадашњим новинама „Политика експрес“, хумористичке манифестације „Турнир духовитости“, који се одржавао у свим већим местима Србије. Захваљујући његовом сатирично-хумористичком раду, Злакуса је у то време била српска престоница хумора.“
Објавио је две књиге афоризама и две књиге поезије за децу.  Награђиван је за поезију. Као афористичар презрео је сваку неправду, очито учинио је то и са смрћу; није јој дао за право да она одлучује о његовом крају, сам га је одредио. Из здравствених разлога дигао је руку на себе 15. децембра 2017. године.
Милорад Шојић је био члан Удружења књижевника Србије од 2006. године, члан редакције књижевних новина „Свитак“ (Пожега) а заслужан је за отварање редовне афористичке рубрике „Мала паприка“. Редакција књижевних новина „Свитак“ установила је ове године књижевну награду за допринос баштини афористичке мисли „Мала паприка“, и за првог добитника, постухумно, проглашен је књижевник Милорад Шојић. Награду коју је уручио главни и одговорни уредник „Свитка“ Милијан Деспотовић, у име породице примила је Мирјана Шојић Јовановић кћерка Милорада Шојића. Обраћајући се оснивачу награде и бројној публици, она је између осталог казала:

Дозволите ми да се у име породице захвалим Друштву афористичара Пожеге, а посебно Милијану Деспотовићу, искреном пријатељу и блиском сараднику мога оца Милорада Миша Шојића.
Не бих много умовала, него ћу, пошто је мој тата оставио низ умних и паметних мисли, искористити наслов једне од његових збирки песама, а то је “По делу се људи памте”.

А он се заиста може памтити по делима које је оставио у свим сферама свог деловања: као учитељ, писац поезије за најмлађе и као афористичар.
Као учитељ јер је описменио многе генерације ђака, васпитао их и упутио на прави пут, имајући при том и воље и снаге да гради школе где год је службовао.
Као писац песама за децу стварао је посматрањем ствари из дечијег угла, а свака његова песма има поуку која лако налази пут до детета. Тиме је настојао да пренесе деци да негују, поштују и носе у себи праве људске вредности.
Као афористичар јер је бритким умом и језиком критиковао све оне појаве у друштву које покушавају да угрозе и погазе људске вредности о којима је писао у дечијим песмама. У центру његових афоризама је брига о обичном човеку и његова жеља да заштити и одбрани тог малог, обичног човека од свих невоља и недаћа у овом бурном времену, или како је мој тата звао ово добапапирно доба у коме се од силних база података о нама, од потврда, папира и бројева, изгубила хуманост и људскост, а човек се посматра само као број.
Тим пре смо као породица дубоко дирнути једним овако дивним гестом Друштва афористичара Пожеге, које је ову награду и вече посветило мом драгом оцу Милораду Шојићу, јер је данас права реткост да се људи сете и изразе поштовање према некоме ко је отишао. Хвала и свима вама који сте дошли вечерас и који сте поштовали и ценили писану реч мога оца. Хвала вам.

Бранка Лазић
Фотографије: Бранко Шојић

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.